KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Lobbista, jehož zmiňuje tzv. Kubiceho zpráva, dostal podmínku za podplácení

Když lobbista František Vybíral (dříve ČSSD) v březnu 2006 předal nastrčenému policistovi půl miliónu korun, odstartoval tím zatýkání v známé kauze biolíh. Ta sice po čase vyšuměla do ztracena, Vybíral (52) však letos v červnu dostal za samotné předání peněz nepravomocně dvouletou podmínku z pětiletým odkladem.


Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 šlo o úplatek a lobbista chtěl za peníze od policistů koupit část spisu, který měl být veden na jeho známého, podnikatele s realitami Miloše Červenku (51). Ten byl v kauze rovněž obžalován z podplácení, soud jej ale na rozdíl od Vybírala osvobodil.

Částku lobbista podle spisu předal policistovi 9. března 2006 dopoledne v jedné restauraci nedaleko Sněmovny. Výměnou dostal tři falešné stránky o domnělém vyšetřování Červenky.

Vedle toho Vybíral podle soudu nabízel i 2,5 miliónu za možnost prostudovat celý spis a až sedm miliónů za to, že policista zajistí ukončení údajného prověřování.

Odvolal se jen Vybíral

Červenku žalobci původně vinili z toho, že se vše odehrálo na jeho přání. Na Vybírala se totiž předtím obrátil kvůli podezření, že se o něj zajímá policie v souvislosti s obchody s pozemky. Podle verdiktu to tak sice bylo, o tom, že chce lobbista uplácet, ale Červenka nevěděl a o nic takového nežádal.
Mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková Právu sdělila, že se proti rozsudku odvolal pouze Vybíral.

V případě Červenky by tak mělo být rozhodnutí pravomocné. Verdiktem nad lobbistou by se měl odvolací soud zabývat příští středu.

Již brzy by tak mohlo být jasné, zda se ministr vnitra Jan Kubice, někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), dočká zřejmě jediného pravomocného odsouzení v některém z případů, které zmiňovala zveřejněná část tzv. Kubiceho zprávy.

Červenka dříve řekl, že ho s Vybíralem seznámil kontroverzní podnikatel František Mrázek, označovaný za nepsaného krále podsvětí. Červenka se svou známostí s Mrázkem netajil. Ostatně statisíce nalezené u Mrázka v den, kdy jej dosud neznámý pachatel v lednu 2006 zastřelil, prý byly právě od Červenky.

A o co v kauze přesně jde? Detektivové ÚOOZ se na přelomu let 2005 a 2006 zabývali případem s krycím názvem Antropoid, z něhož se později vyklubala známá aféra biolíh, která však pro policii skončila ostudou.

Ústřední postavou prověřování byl právě Vybíral, o kterém Červenka mluvil jako o člověku s rozsáhlými styky v politice.

„Šlo o provokaci“

Policie měla podezření, že zástupci firmy Bioferm lihovar Kolín poskytli lobbistovi 15 miliónů, které měly údajně sloužit na úplatky pro státní úředníky, aby kolínskému lihovaru pomohli získat miliardové zakázky na výrobu a obchod s biopalivy.

Státní zastupitelství ale později stíhání všech zúčastněných zastavilo s tím, že zmíněná částka byla řádnou půjčkou pro Vybírala.

V souvislosti s vyšetřováním se počátkem roku 2006 na scéně objevil policista z Útvaru zvláštních činností, který se zabývá odposlechy a sledováním. Ten se s Vybíralem poznal za pikantních okolností, měli totiž společnou milenku.

A tento policista svému nadřízenému ohlásil, že se na něho Vybíral obrátil s žádostí o informace s tím, že Mrázek měl před svou smrtí zjistit, že se o Červenku zajímá policie. Za zjištěné podrobnosti mu prý také lobbista přislíbil odměnu.

Následně vstoupil do hry ÚOOZ. Vybíral s obžalobou nesouhlasil. Tvrdil, že žádné peníze nenabízel a že si policisté o ně sami řekli. Vše označoval za policejní provokaci.


(Zdroj: Krimi Zprávy Kolín)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín